کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: شیردهی به فرزندان
یکی از پرسش ها که توسط والدین مطرح می شود این است که آیا شیر مادر تا پایان محوریت برای تغذیه فرزندان دارد؟
در دو سال اول برای شیر مادر دو محوریت قائل هستیم.
• تقریبا تا سال اول محوریت اصلی با شیر مادر است.
• سال دوم محوریت غذای سفره است و شیر مادر به عنوان یک مکمل است.
در سال او هم دو بخش می شود:
• معمولا تا شش هفت ماهگی فقط از شیر مادر تناول می کنند
• از شش هفت ماهگی یک غذای کمکی هم ضمیمه می شود.
چون می دانید تمام نیازهای فرزندان با شیر مادر تأمین نمی شود. خصوصا از شش هفت ماهگی که تحرک فرزندان بیشتر می شود و رشد جسمانی بیشتری هم پیدا می کنند.
بیشترین رشد را فرزندان در یک سال او زندگی دارند. از لحاظ جسم، قد و..
لذا باید فرزندان را آماده کنیم که از شش هفت ماهگی براساس آن جدول زمان بندی که مراکز بهداشت و پزشکان کودکان و تغذیه مطرح می کنند غذای کمکی وارد عمل بشود. و با یک شیب ملایم هم این عمل انجام بشود.
خیلی مهم است که این عمل یک مرتبه انجام نشود. بچه ای که از شیر مادر تناول می کند یک مرتبه این اتفاق اگر بخواهد بیفتد و ما بخواهیم یک غذای حجیمی را به او بدهیم ممکن است که یک زدگی ایجاد بکند.
در اصول تربیت این است فرزندانی که تا دو سال محوریت تغذیه شان فقط شیر مادر است. نه غذای کمکی و نه غذای سفره را پدر و مادر جدی نگرفته اند و زمینه آنرا فراهم نکرده اند بچه های بهانه گیری می شوند. از لحاظ بنیه ای ضعیف می شوند و تربیت پذیری شان کم می شود و بسیاری مشکلات را پیدا می کنند.
این قاعده را بخصوص مادران گوشه ذهن داشته باشند که پایه تربیت تغذیه است. لذا به اصل تغذیه در اسلام بسیار توجه شده است.
وَالْوَالِدَاتُ یُرْضِعْنَ أَوْلَادَهُنَّ حَوْلَیْنِ کَامِلَیْن: و مادران باید فرزندانشان را دو سال کامل شیر دهند. (سوره بقره، آیه ۲۳۳)
مادران باید توجه کنند هر قطره ی شیری که فرزندان تناول می کنند برای مادر ارزش فراوانی دارد. تا جایی که در برخی از روایات داریم که همانند آزاد کردن اسیری در مسیر بندگی خداوند است. یعنی این میزان ارزش گذاری برای شیردهی مادر شده است.
در جوامع امروز بشری متأسفانه می بینیم که برخی از مادران برای اینکه وضعیت جسمی و اندامی شان به هم نخورد زود از شیر می گیرند. این را بدانیم که حق فرزند است که دو سال کامل از شیر مادر تناول کند به شرط اینکه مادر بیماری و منع پزشکی نداشته باشد.
یکی از اهداف مهم زندگی مشترک تولید نسل است. ولی آن نسلی که صالح و شایسته باشد و تغذیه سالم زمینه را برای صالح و شایستگی فرزندان ما فراهم می کند
نکته پایانی: خیلی دقت کنیم که موقع شیر دادن با وضو باشیم و نگاه پاکی داشته باشیم و در آن زمان هرچیزی را نگاه نکنیم و مادر اگر می تواند در این لحظات ذکری بگوید یا تلاوت قرآنی داشته باشد یا شنونده قرآن باشد. این ها می تواند به رشد معنوی فرزند در آینده کمک کند.