کلیپ
پادکست
متن
بسمالله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد قرائتی
عنوان: زحمات
یکی از عوامل آرامش این است که بدانیم زحمات ما از بین نرفته است. هدر نرفته، اگر خانمی یا آقایی زحمت بکشد و غذای خوبی تهیه کند و خبر بدهند که میهمان نمیآید، حالش گرفته میشود؛ و یا اگر میهمانها بیایند و غذایش را دوست نداشته باشند، یا غذا کم بیاید، اینها هم استرس زاست، اما اگر بداند هم غذا را خوب پخته، هم میهمانها غذا را دوست داشتند، اینها برای انسان آرامبخش است و میداند کارش ضایع نشده است.
اگر کسی بیاید یادداشتهای مرا بسوزاند یا سرقت کند، ممکن است تا صبح خوابم نبرد، چراکه اینهمه زحمت کشیدم و نوشتم و حالا بردند و عمرم هدررفت!
قرآن برای اینکه آرامش بدهد بارها گفته هر کاری کردی من مینویسم، فرشتههایی که ما فرستادیم نزد شما مینویسند، ما یَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلاّ لَدَیْهِ رَقِیبٌ عَتِیدٌ به اندازه ای که لبت را تکان دهی ، دوتا فرشته مینویسند. نه خود کار، آثارش را هم می نویسند: نَکْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ ، مثلا در عروسی کسی لامپ را خاموش کند فقط نمیگویند که خاموش کرد، آثار آن را باید حساب کنیم که چه شد به سبب خاموش کردن لامپ.
گاهی آفرین یا تشویق بی جا می کنیم و سرنوشت افراد را عوض میکنیم. یک دزد حرفهای بود، مکرر زندان بود، گفتند این دزد حرفهای است و باید اعدام شود، لحظه اعدام گفت مادرم را بیاورید با او خداحافظی کنم، مادرش که آمد گفت مادر زبانت را در دهان من بگذار، این کار را کرد، تا گذاشت این دزد زبان مادر را گاز گرفت خون جاری شد! سر و صدا راه انداخت! آمدند گفتند چرا این کار را کردی؟ گفت بچه بودم! رفتم خانه همسایه و تخممرغ دزدیدم! مادر گفت: بارک الله! اگر آن روز آفرین نمیگفت، من دزد حرفهای نمیشدم!
گاهی بعضی کلمهها افراد را از فرش به عرش و از عرش به فرش میبرد. باید مواظب تاثیر حرف ها و کلاممان باشیم که چه نتیجه ای در بردارد.
یکی از وعاظ مشهور میگفت اولین منبری که رفتم میلرزیدم، اما یک نفر پای منبر گفت: احسنت! فهمیدم که منبرم خوب گرفته و احسنت او سرنوشت مرا عوض کرد.
آیات زیادی داریم که میگوید کار شما ضایع نمیشود.
روایت داریم در قیامت یک قطره خون میچکد روی لباس یک نفر یا بدن کسی. میگوید: خدایا این قطره چه بود؟ میگویند: یک نفر را بهناحق کشتند، تو در یک قطره خون او سهیم بودی!
قرآن میگوید لاَ یُضِیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِینَ ما عمل شما را ضایع نمیکنیم و میبینیم.
از بعضی افراد هم که جلوی چشم نیستند و پشت پرده هستند باید تقدیر و تشکر کنیم.
خدا رحمت کند شهید مطهری را؛ قبل از انقلاب توفیقی داشتیم چند جلسهای ناهارها را به منزل ما میآمدند. خانواده ما هم بهافتخار ایشان سنگ تمام میگذاشتند. چندهفتهای که شد گفت: خانم شما کجا هستند؟ گفتم در زیرزمین، گفتند اگر چادر سرش هست من یک جملهای با او صحبت دارم. هماهنگ کردم و گفتم حاجخانم حاجآقا مطهری با شما صحبت دارند، آمدند و فرمودند: ما چند هفته اینجا میآییم غذای خوب میپزی دست شما درد نکند.
۵۰ سال پیش یک آفرین به خانم من گفته است، ایشان هنوز به بنده میگوید اینهمه از دوستان شما که آمدند و رفتند، همه از تو تشکر کردند؛ یک نفر از من تشکر نکرد جز شهید مطهری.
گاهی باید از بچهها هم تشکر کرد. معنای کریم چیست؟ کریم کسی است که از همه تشکر کند. تشکر به انسان آرامش میدهد.