کلیپ
پادکست
متن
بسمالله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد قرائتی
عنوان: غیبت و شک
یکی از عواملی که آرامش را به هم میزند غیبت است.
غیبت آرامش را از بین میبرد.
نقل عیب دیگران
شما با فردی مشکلی ندارید، ولی دیگران میآیند غیبت آن نفر را پیش شما میکنند، دل شما نسبت به او کدر میشود. میگویی عجب! این شخص چنین عیبهایی هم داشت و ما نمیدانستیم! غیبت من نزد او، غیبت او نزد من و … که همینها باعث بهوجودآمدن کدورت میشود؛ لذا بعدازاین، اطمینانی که قبلاً به او داشتم دیگر ندارم، نسبت به او شک پیدا میکنم. یا حرفهای دیگری که میزنند مثل اینکه آقا فلانی چشمانش شور است، فلانی دزد هستها مواظبش باشید و ازاینقبیل حرفها …
سال تحویل حرم امام رضا (ع) بودیم. لحظه سال تحویل فردی از بلندگو میگفت مواظب جیبهایتان باشید، بابا! بگذار یک جیب بر دوتا ۱۰۰ تومان هم بدزدد، شما با این اعلامتان میلیونها آدم را به استرس میاندازید.
گاهی وقتها بعضی از تذکرات، استرسآور است. مثلاً دارد مسئله شرعی میگوید: وقتی که غسل میکنید باید آنچه در صورت و بدن دارید، به آن آب برسد، همهجا! یعنی سوراخ گوشتان هم باید برود.
خب، مردم به طور طبیعی دارند غسل میکنند، ولی اینکه ما یک تذکراتی میدهیم، آنها به شک میافتند.
گاهی میپرسیم فلانی را خوب میشناسید؟! حتماً خوب میشناسید! اینقدر حتماً حتماً میکند که میگوییم نکند آن فرد یک مشکلی دارد که این دارد اینقدر توصیه میکند؟ گاهی وقتها میگوید غیبت نکنید، ولی این غیبت نکنید خودش از غیبت گناهش بیشتر است. مثلاً درباره پرخوری کسی میگویید: دیگر میفهمید که فلانی پرخوری میکند!
ما گاهی وقتها در مسئله گفتن، قصه گفتن، تاریخ گفتن یک چیزهایی استرس وارد میکنیم. گاهی هم در قالبهای پژوهش استرس وارد میکنیم. مثلاً ۱۴۰۰ سال پیش مسلمانان در جنگ خندق پیروز شدند. حالا ما میرویم در دانشگاه مینشینم حالا خندقی کندند یا نکندند، قرن فلان اینطور میگفتند، حضرت عباسی این پژوهش است؟ خیلی سؤالها، حتی حدیثهای مذهبی و … اینقدر با یک کلمه ورمیروند که مزه حدیث از دست میرود و روح قصه میرود .
ایجاد شوک در افراد
شوک واردکردن در قالب پژوهش و در قالب سؤال یا مثلاً میگویند بگذارید کلامم باز نشود، اینها همه کلماتی است که گفتن آن در قالب غیبت مشکل است، چون امنیت را به هم میزند. دلهای آرام را متزلزل میکند.