صفحه اصلی دوره بازکردن همه
3 از 3

۸۴-تاثیرات فردی رسانه بر انسان و نقش آفرینی خانواده – هویت قسمت دوم

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد شاه آبادی
عنوان: تاثیرات فردی رسانه بر انسان و نقش آفرینی خانواده – هویت قسمت دوم

رسانه در نقش یابی هویت ما چه کار می کنند؟
حتما، حتما و حتما رسانه ها در حال تلاش هستند. یعنی اگر به خودتان بگویید که خیر، هدف رسانه هویت زایی است و هویت زدایی نیست و کار خودش را می کند و طنز کار می کند اشتباه فکر کردید! این اشتباه را نکنید. بلکه رسانه نقش دارد، یک نقش جدی هم دارد. اثرگذاری فراوانی هم دارد. یعنی اگر شما فلان رسانه را پیگیری می کنید می توان گفت که چه هویتی دارید. نه اینکه مثلا آنطرفش BBC و این طرف هم ۲۰:۳۰ باشد…
هویتی که رسانه ای مثل BBC یا من و تو یا ۲۰:۳۰ یا هرچیز دیگه ای که دارد با هم متفاوت است. در خارجی ها باهم، آن هایی که شاید خلاف عقاید ما هم باشد ممکن است با هم تفاوت داشته باشند و این طرفی ها هم ممکن است با هم متفاوت باشند. یعنی مثال های ما به این معنی نیست که ما دیگر یک دوگانه ای ایجاد کردیم و هویت یا غربی، شرقی یا اسلامی باشد. خیر، همه رسانه ها در حال تلاش هستند که هویت ایجاد کنند.
اگر یک نفر که مخاطب است و امروز با این کانال و فردا با کانال دیگر است و دائم در حال انتقال از این رسانه به رسانه ای دیگر است و به هرحال یک نوع انتخاب هایی هم دارد و ممکن است که یک وقت هایی از این کانال لذت ببرد و استفاده کند و یک زمان هایی هم از یک رسانه ی دیگر، ولی هنوز نتوانسته است شخصیت خودش را ایجاد کند. ثمره ی این مصرف رسانه ای این فرد چه خواهد شد؟ می شود: هویت چند تیکه! هویت چند پاره، به اصطلاح جامعه شناسان هویت چهل تیکه
چه اتفاقی می افتد؟
این شخص یک بخش هایی از این شخصیت را دارد و یک بخش هایی هم از آن شخصیت دارد و دچار بحران هویت می شود. خیلی آسان بایستیم و بگوییم که این فرد دچار بحران هویت است. نگوییم این فرد اینجا این اعتقاد را دارد و آنجا هم فلان اعتقاد را، این شخص هنوز نتواسته است درست هویت خودش را مشخص کند و تعیین بکند که چه کار باید کند و برای خودش هنوز ابهام دارد.
بعد به مفاهیمی مثل هویت جهانی می رسیم. آمریکا آمده و گفته که ما یک هویت جهانی داریم. هویت جهانی یا جهانی شدنی که آمریکا به آن فراوان اصرار دارد خودش یک هویت چند تیکه است. یعنی شما یک شخصیت آمریکایی را نگاه کنید، او هم در کِشاکِش این هویت هاست. بعد ما بیاییم و یک هویت جهانی تعریف کنیم و بگوییم که هرکسی برای خودش باشد، عیسی به دین خود، موسی هم به دین خود… !!! بعد می بینیم که این اشخاص از بین می روند و این اثرات منفی باعث نابودی آنها می شود. رسانه ای این تلاش را می کند و نمی تواند از این بگذریم و بگوییم که این هم یک اتفاق است. خیر، این یک اتفاق اساسی است. ما اگر بعدها بخواهیم از پرخاشگری صحبت کنیم باید برگردیم و هویت را ریشه یابی کنیم.
بنابراین اینجاست که خانواده یک نقش ویژه ای را پیدا می کند. هویت خیلی مهم است. رسانه هم خیلی تلاش می کند که این هویت را ایجاد کند بلکه خراب و چند تیکه بکند. ما چه داریم غیر از خانواده؟ تقریبا هیچ چیزی نداریم. همه ما باید دست به دامان خانواده بشویم که خانواده این هویت زدایی ها را مدیریت کند.

محتوای درس
اسکرول به بالا