کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: اخلاق اجتماعی
زندگی انسان ابعاد مختلفی دارد:
بُعد اول: رابطه بین انسان و خداوند متعال: این همان مسیری است که انسان باید به آن دقت کند.
بُعد دوم: رابطه بین انسان و خانواده: انسان در محیط خانواده با افراد خانه مرتبط است و باید رشد اخلاقی داشته باشد. توجه داشته باشد که حقوق اعضای خانواده را چگونه باید رعایت کند.
بُعد سوم: ارتباطات اجتماعی و اخلاق اجتماعی: خداوند متعال انسان را یک موجود اجتماعی آفریده و نیاز دارد که در محیط اجتماعی بر اساس یکسری شاخصه ها حرکت کند که در درگاه الهی انسان سربلند بیرون بیاید.
برای اینکه اخلاق اجتماعی رعایت بشود، ما باید چند نکته را مورد توجه قرار بدهیم:
۱- باید از حق الناس مراقبت کنیم.
از کودکی حق الناس را به فرزندانمان آموزش بدهیم. که مبادا حق کسی را ضایع کنند یا بخورند! این زمینه و بستر اخلاق اجتماعی را فراهم می کند.
۲- ما زمانی که در اجتماع حرکت می کنیم، به نوعی ظرفیتی را فراهم می کنیم که دیگران از دیدن ما و نگاه ما می توانند آرامش بگیرند یا از ما غم و غصه را به ارمغان ببرند.
در زندگی اجتماعی باید بدانیم حتی چهره و پوشش ما در محیط اجتماع می تواند به سلامت روانی جامعه و اخلاقی جامعه کمک کند.
۳- باید در مسیر ارتباطات کلامی که با مردم داریم، مراقب باشیم که تنش آفرینی و آسیب رسانی نکنیم. لذا مراقبت از کلام در اجتماع خیلی مهم است.
گاهی اوقات حرفی نزنیم که دیگران دچار آسیب هایی بشوند. یا دچار اضطراب بشوند.
مثلا چند وقت پیش یک شخصی برای یک جمعی می گفت: قرار است یک سیارکی از کنار ما عبور کند، و به زمین می خورد و همه ما از بین می رویم. همانجا اطرافیان که گوش میکردند دچار نگرانی شدند. چرا باید این قبیل حرف ها زده بشود.
در کلام و حرف هایی که در جامعه بر زبان جاری می کنیم باید دقت کنیم تا آن آرامش و طمأنینه اجتماعی حفظ بشود.
بدانیم: اجتماع، خودش یک خانه است. مانند یک کندوی عسل است.
انسان هایی که در این اجتماع زندگی می کنند اگر رعایت حق و حقوق یکدیگر را نکنند و حقوق اجتماعی همدیگر را رعایت نکنند، این فضا به هم می ریزد و پراسیب خواهد بود. ما هم در قبالش مسئول خواهیم بود.
ما نباید فکر کنیم که جامعه ی ما باید به طوری باشد که هر کسی مشغول کار خودش باشد. ما همانطور که نسبت به خداوند و خانواده مسئولیت هایی داریم نسبت به تک تک آحاد جامعه وظایفی داریم که باید آنها را رعایت کنیم.