کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد شاه آبادی
عنوان: دوستی افراطی – خانوادهگریزی و دوستی افراطی
حقیقت این است که من به عنوان یک نوجوان وقتی وارد شبکه اجتماعی و فضای مجازی می شوم دنبال خیلی چیزها هستم. از سرگرمی گرفته تا بازی و مباحث علمی!
(گاهی وقت ها اینطور نیست که بگوییم بچه ها واقعا هرزه کاری میکنند، دنبال یک چیزهای واجبی در زندگی هستند شاید هم واجب نباشد ولی بالأخره لازم است و دنبالش می گردند)
اما قطعا یکی از نیازهای جدی که فضای مجازی تأمین می کند یا بصورت واقعی یا غیرواقعی و نوجوان هم این حس را دارد که اینجا به این نیاز پاسخ داده می شود، قطعا یکی از این نیازها دوست است. دوستی که ممکن است معمولی، صمیمی یا حتی افراطی باشد. اما چه می شود که ما دنبال دوست می گردیم؟ این را خانواده ها باید خوب بدانند و دقیق و جدی با آن برخورد کنند. بعضی از خانواده ها همیشه با تغییر نوجوانان، کودک یا جوان خودشان مبارزه می کنند و می گویند: چرا می خواهد از شیر او را بگیریم؟ چرا دیگر شیر نمی خورد؟ خب، معلوم است بزرگ شده است. فرزند بزرگ می شود و به مدرسه می رود و می خواهد که با دوستانش باشد. خانواده مبارزه می کند و می گوید چرا باید اینگونه باشد؟ خب، باید بپذیریم که این طبیعت این سن است.
حداقل دو قانون است که دو طرف یک سکه است: یکی خانواده گریزی است، بچه به دلیل استقلالی که پیدا می کند و علاقه به استقلال یابی که دارد از خانواده فاصله می گیرد و والدین باید حواسشان به این باشد. دختر ده ساله من با دختر هفت ساله من فرق می کند. پسر ۱۴ ساله من با پسر ۹ ساله من فرق می کند. او می خواهد از من فاصله بگیرد و این فاصله گرفتن ریشه در کم شدن محبت ما ندارد. ریشه در این وضعیت و شرایط کنونی زندگی اش دارد. این سن اقتضایش همین است.
یک طرف دیگر، یعنی طرف دوم اجتماعی شدن او می باشد. یعنی از خانواده فاصله می گیرد و استقلال پیدا می کند و از طرفی هم وارد اجتماعی شدن و دوست یابی یا گروه های دوستی می شود. حالا هرچقدر این روابط وسیع تر باشد کشش بین این ها هم بیشتر خواهد بود. بَد هم نیست و خانواده هم باید بپذیرد که نوجوانش از این طرف در حال فاصله گرفتن است و از آن طرف در حال جذب شدن است و بالأخره یک کشاکشی هست و باید بین این کشاکش یک تعادلی ایجاد کرد. حالا چه اتفاقی در حال رخ دادن است و این کشاکش چه اتفاقی الآن بر روی آن در حال رخ دادن است؟ اینطوری است شبکه های اجتماعی و دنیای مجازی خیلی قدرتمند دارند این کار را انجام می دهند. قرار بود که بین این کشاکش یک تعادلی ایجاد بشود ولی شبکه اجتماعی می گیرد و از بین می برد. اجازه نمی دهد که نوجوان به دوستی اجتماعی تبلور پیدا کند بلکه سریع آنرا تبدیل به دوستی افراطی می کند. یا تبدیل به دوستی های غیرمشروع می کند.