صفحه اصلی دوره بازکردن همه
2 از 3

۴۲-سلبریتی – انواع سلبریتی

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد شاه آبادی
عنوان: سلبریتی – انواع سلبریتی

اگر فکر می کنید که سلبریتی یک شخصیت خیلی جدید و عجیب است و این موضوع عصر حاضر است و در دهه اخیر است که رسانه ها این قدر قدرتمند شده اند و قبلا نبوده است، بدانید که این کاملا اشتباه است. ما از قدیم مسئله سلبریتی را داشتیم. حداقل از صد سال قبل!
هنوز پیرمرهایی هستند که از قدیم به آن هنرمندان قبل از انقلاب که خیلی از آنها هنرمند نبودند و ادا در می آوردند علاقه مند هستند. همان پیرمردهایی که به شاه ملعون می گویند اعلی حضرت و نور به قبرش ببارد به همان شخصیت های رسانه ای که برخی هم فوق العاده فاسد هستند علاقه مند هستند. این طبیعی است که شما در جامعه امروز ببینید بعضی از شخصیت هایی که فسادهای خانوادگی و درونی خودشان را آشکار می کنند هنوز مردم به آنها علاقه مند باشند. و بگویند اشکالی ندارد و مهم نیست و حتی همان ها را هم الگو قرار بدهند. پس مسئله سلبریتی مسئله جدیدی نیست اما باید بدانیم بین سلبریتی، قهرمان، شخصیت مشهور، شخصیت انگشت نما فرق است. ما بین ستاره و شبه ستاره باید تفاوت قائل بشویم. قهرمان کیست؟
شما می خواهید بگویید جهان پهلوان تختی یک سلبریتی هست یا نیست؟ تختی یک ورزشکار بود. از نظر رسانه ای هم خیلی بزرگ نبود. مدال آور بود ولی کسی بود که در مقابل شاه کمر خم نکرد. کسی بود که برای زلزله زده ها پول جمع کرد. او یک قهرمان است. او یک ویژگی خاص رفتاری و شخصیتی دارد که خیلی رسانه روی آن نتوانسته کار کند ولی این شخصیت هنوز شناخته شده است. از پوریای ولی و جهان پهلوان تختی بگیرید تا شهید حاج قاسم سلیمانی، این ها قهرمان هستند. چه کسی حاج قاسم را می شناخت؟ نه اینکه ما نمی دانستیم مسئول سپاه قدس چه کسی بود، می دانستیم و حاج قاسم را به عنوان یکی از فرماندهان سپاه دوست داشتیم ولی وقتی ایشان شهید شد معلوم شد که او چه قهرمانی بود. مشخص شد که چه فعالیت ها و عملیات هایی را مقابل داعش داشته است. این ها قهرمان هستند. این ها سلبریتی به معنای امروزی نیستند. این یک بحث تخصصی است.
بعضی از شخصیت ها ستاره هستند، ستاره یعنی در یک دوره ای بزرگ می شود و دیده می شود و بعد از آن افول می کند. شبه ستاره کسانی هستند که ادای این قضیه را در می آورند و می خواهند به اینچنین چیزی نزدیک بشوند اما هیچوقت ستاره نمی شوند. بعضی وقت ها ما شخصیت و کاراکتر را کار داریم، می گوییم این شخصیت خودش جذاب است منهای آن بازی که کرده است، منهای آن کارهایی که کرده است. بعضی اوقات افرادی هستند که به سمت انگشت نمایی رفتند. یعنی فهمیدند که نمی توانند ستاره و شبه ستاره بشوند و کارهای قهرمان ها را نمی توانند انجام بدهند و چون می خواهند سلبریتی باشند رفته اند و انگشت نما شدند. داستان مشهور قدیمی اب که چقدر صحت دارد را نمی دانیم که می گویند: حاتم طایی به بخشندگی مشهور بود و همه عالم او را می شناختند. برادر حاتم به قدری از حسادت رنج می برد که دید نمی تواند مانند او باشد و نمی دانست که باید چه کار کند بلند شد و رفت در چاه زمزم ادرار کرد تا همه بگویند این هم برادر حاتم طایی و بگویند که این آدم خاص است. آخر کار هم نشد…. باز هم گفتند که دیدید برادر حاتم طایی فلان گناه یا کار مسخره را کرد. این انگشت نما شده است. بعضی از سلبریتی های ما به معنای عام سلبریتی هستند ولی در واقع انگشت نما هستند. با چه مشهور شدید؟ با هنر، رسانه یا کارهای بزرگی که انجام دادید. خیر، شما صرفا یک انگشت نما هستید. شما کارهای مسخره کردید. شما شخصیت خودتان را داغون کردید. حالا همه مسئله این است که این چند مُدل شخصیتی که بیان شد (قهرمان، سلبریتی، انگشت نما) در یک وجهه در حال الگو شدن برای جوانان ما هستند. و ما در خانواده هایمان برای این ها باید برنامه ریزی داشته باشیم.

محتوای درس
پیمایش به بالا