کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: نقش پوشش و حجاب
بحث پوشش و حجاب می تواند یک مصونیتی برای فرد ایجاد کند. می دانید که یک خانم و دختر دو جنبه دارد:
• جنبه ی مشترک است. یعنی جنبه های انسانی که بین زن و مرد مشترک است.
• ویژگی های خاص جنسیتی که وجه تمایز بین زن و مرد است.
جامعه زمانی سالم می شود که جامعه ی انسانی باشد نه جامعه ی جنسیتی! یعنی وقتی زن حجاب و پوشش خودش را به خوبی رعایت نکند، وارد جامعه بشود این بیش از این که انسانیتش دیده بشود جنسیت او دیده می شود. مثلا فرض کنید خانمی کنار خیابان ایستاده است. آرایش کرده و لباس رنگ گرمی هم پوشیده است. اگر یک ماشینی برای او بوق می زند. این بوق را برای انسانیت او نمی زند، بلکه برای جنسیت او می زند. چون جنسیت خودش را نمایان کرده و همان هم دیده می شود. لذا در اسلام حجاب زمینه ای را برای انسان فراهم می کند تا زمانی که وارد جامعه می شود انسانیت او دیده بشود. لذا جامعه، یک جامعه ی جنسیتی نشود تا همه افکار به این سمت سوق پیدا کند.
در خود حجاب هم مراتبی داریم. مثلا یک موقعی کسی یک مانتو وروسری سر می کند. بخشی از جنسیت او پوشیده می شود ولی ممکن است بخش های دیگر به خوبی پوشیده نشود و ممکن است که باز نگاه جنسیتی به او باشد.
چرا در فرهنگ دینی ما چادر حجاب برتر است؟
معمولا چادر مشکی و رنگ مشکی در روانشناسی رنگ ها به رنگ عدم معنا می شوند. وقتی ما عزادار کسی هستیم پیراهن مشکی به تن می کنیم. و این نشان از این تفکر ماست.
چادر هم همین نقش را دارد. زنی که چادر به تن می کند به مخاطبش این پیام را می دهد که: ای مخاطب من، تو با جنس من دیگر کار نداشته باش و با انسانیت من کار داشته باش و حضور من در اجتماع قرار است یک حضور انسانی باشد نه حضور جنسیتی!
به همین دلیل برترین حجاب چادر است مخصوصا چادر مشکی
نکته مهم:
گاهی لازم است انسان برای حفظ عفت و حیاء خودش علاوه بر چادر سرکردن به رفتارها و کردارش هم توجه کند. مثلا ممکن است کسی چادر مشکی به تن کند ولی در خیابان بد راه برود. و مورد توجه قرار بگیرد.
گاهی اوقات ممکن است خوب هم راه برود، چارد مشکی هم داشته باشد ولی صحبت کردنش مناسب نباشد.
در ماجرای حضرت زینب (س) وقتی در مجلس یزید شروع به سخنرانی کردند همه گفتند که ما صدای علی را از حنجره زینب شنیدیم.
این توجه به دو نکته است:
• آن صلابت کلام و محکمی و استحکام کلامی که حضرت زینب (س) داشت.
• ساختار کلام شبیه به امیرالمونین (ع) بود.
یعنی نشان می دهد وقتی انسان در مواجهه با نامحرم قرار می گیرد باید توجه کند. نباید با ظرافت های زنانه صحبت کند چون ممکن است که جنسیتی نمایان بشود.
وقتی ما مسئله حجاب و حیاء را مطرح می کنیم به سه بعد توجه داریم:
۱- حجاب برتر
۲- شیوه حرکت و رفتار
۳- نوع کلام