کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: تربیت دینی فرزند، قسمت سوم
کلیدواژه های تربیت دینی فرزندان:
۶- آشنا کردن فرزندان با قرآن کریم
این آشنایی باید در چند مرحله انجام بشود.
• گاهی بچه ها باید با قرآن انس داشته باشند. یعنی در دوره بارداری مادر تلاوت قرآن داشته باشد. وقتی که نوزاد متولد می شود تلاوت قرآن داشته باشیم و او بشنوند.
• در یک مرحله ای بچه ها با ما تکرار کنند. و سوره ها را بخوانیم و آنها تکرار کنند.
• در یک مرحله ای آموزش روخوانی را برای فرزندان داشته باشیم.
• در یک مرحله آموزش ترجمه قرآن را به آنها بدهیم.
• در یک مرحله ای مفاهیم قرآن را برای بچه ها بیان کنیم.
یعنی به مرحله ای برسیم که حضرت امام صادق (ع) فرمودند: مَنْ قَرَاَ الْقُرآنَ وَ هُوَ شابٌّ مُؤمِنٌ اِخْتَلَطَ الْقُرآنُ بِلَحْمِهِ وَ دَمِهِ: هر جوان مؤمنى که در جوانى قرآن تلاوت کند ، قرآن با گوشت و خونش آمیخته می شود. (اصول کافی، ترجمه مصطفوی، ج ۴، ص ۴۰۵)
چه زمانی این اتفاق می افتد؟ زمانی که بچه ها مأنوس به خواندن قرآن بشوند. این امر نباید فقط مخصوص ماه رمضان باشد، هرچند این ماه مبارک بهار قرآن است. بلکه زمینه ای باید فراهم بشود که استمرار داشته باشد. و بصورت مستمر بچه ها با قرآن انس داشته باشند.
در یک شیبی باید بچه ها را با قرآن آشنا کنیم. یعنی از زمانی که قرآن را بشنوند، تا جایی که بخوانند و تا جایی که متوجه آن بشوند. و عامل به قرآن باشند.
۷- انتقال تدریجی مفاهیم دینی به فرزندان
یعنی بچه ها با مفاهیمی مثل توحید، معاد، نبوت و عدل و امامت آشنا بشوند. فهم و انتقال این موارد در هر گروه سنی متفاوت است. روش های خودش را دارد.
مثلا به بچه ها در سن ۶-۵ سالگی باید از نعمت های خداوند بگوییم و آنها را با نعمات خدا آشنا کنیم. نعمت هایی مانند آسمان و زمین و والدین و..
در گام دوم سن بچه ها که کمی بالاتر رفت آنها را با این آشنا کنیم که خداوند متعال مخلوقاتی دارد و همه ما مخلوق او هستیم و او خالق ما است. خداوند آفرینش می کند. انسان ها و کوه و زمین و آسمان ها و … را آفریده است. یک مقداری با مفهوم خلقت و خالق و مخلوق آشنا بشوند. این مورد معمولا در سن ۹-۸ سالگی باید انجام بشود. این دوره سنی است که تفکر انتزاعی در بچه ها در حال شکل گیری است.
در سن های بالاتر باید به تدریج بچه ها را باید با سایر مفاهیم توحیدی و الهی آشنا بکنیم.
معرفی کتاب: کتاب آموزش مفاهیم دینی براساس روانشناسی رشد.