کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: تربیت دینی فرزند، قسمت پنجم
اصل تربیت بر اساس تدریج است و بصورت دفعی محقق نمی شود. این دیدگاه که بچه ها را در هفت سال اول رها کنیم تا هر کاری که می خواهند انجام بدهند کاملا غلط و اشتباه است. در اسلام هم اگر روایت داریم که بچه ها در هفت سال اول سید و آقا هستند به این معنا نیست که هر کاری می خواهند انجام بدهند.
یک کسی که سید و آقا است هر کاری که می خواهد را انجام می دهد؟ یا اینکه توجه می کند که هر کاری را انجام ندهد؟ زمانی که یک نفر سید و آقا شد توجه می کند که هر کاری را نکند. بچه ها هم همینطور هستند.
لذا سکان دار تربیت در هفت سال اول بچه ها، والدین هستند. ما نباید آنها را آموزش بدهیم بلکه باید تربیت کنیم. تربیت یعنی بستر و زمینه ای را فراهم کنیم که رفتارهای دینی را ببینند. گاهی خودمان نماز می خوانیم و فرزندان را به محیط های سالم می بریم نمونه هایی از تربیت است.
اینکه به عنوان مثال در هفت سال اول دختر را رها کنیم و هر کاری که خواست بکند و هر چیزی که خواست بپوشد و به هفت سالگی که رسید به او بگوییم روسری سر کند و کارهای خوب انجام بدهد قبول نمی کند و کار دشوار می شود.
کلید واژه های تربیت دینی:
۹- مفاهیم باید براساس یک نظم در بچه ها شکل بگیرد.
یک مرتبه کارهایی را از بچه ها نخواهیم که مخصوص انسان های بالغ است. مثلا از بچه ی ۴ ساله بخواهیم که روزه بگیرند. در این سنین بچه ها باید تمرینی نماز بخوانند و روزه بخوانند خوب است و باید زمینه اش را فراهم کنیم.
مرحوم آیت الله بهجت گاهی اوقات به بچه هایی که روزه کله گنجشکی می گرفتند به شوخی می گفتند: شما از ما بهتر هستید. ما روزی یک روزه می گیریم ولی شما دو تا روزه می گیرید. یعنی دو افطار و سحر را تجربه می کنید.
بچه ها را با همین ادبیات باید با نماز و روزه آشنا کرد. نباید به فرزندان تحمیل کنیم. تربیت با زور و تحمیل محقق نمی شود. تربیت با روش است که محقق می شود. باید ببنیم که سیره و روش بزرگان ما در تربیت چگونه بوده است که ما هم استفاده کنیم.
آن چیزی که در تربیت وجود دارد این است که بچه ها را در سنین قبل از بلوغشان آماده برای دوران پسا بلوغ بکنیم. یعنی گام به گام آنها را بیاوریم تا زمان بلوغ و در این زمان یعنی آنها به یک تکاملی رسیده اند. یعنی روزه را طوری تمرین کرده اند که وقتی به سن بلوغ رسیدند بتوانند بصورت کامل بگیرند. در مورد نماز و حجاب و بقیه امور هم همینگونه است.