کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: تربیت دینی فرزند، قسمت ششم
در تربیت دینی بچه ها، بُعد اخلاقی آنها مدنظر است. می دانید که اسلام از سه بخش تشکیل شده است:
الف: عقائد
ب: احکام
ج: اخلاق
اگر می خواهیم فرزندانمان تربیت دینی هم بشوند باید تربیت اخلاقی هم بشوند. مثلا راستگو باشند. حرمت انسان ها را نگه دارند. رعایت اخلاقیات فردی را انجام بدهد. و موارد دیگر
این ها جنبه اخلاقی اسلام است که بسیار هم مهم است. مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی هم به بحث اخلاق به عنوان یک محور تمدن ساز اشاره فرمودند. لذا ما باید بحث اخلاق در تربیت دینی بچه ها را جدی گرفته و پرورش بدهیم و زمینه نهادینه سازی در آنها را ایجاد کنیم.
راهکارهای تربیت اخلاقی فرزندان:
۱- برای اخلاقیات ارزش قائل بشویم.
یعنی انسان راستگو ولو اگر برای ما زیان رسانده باشد باید مورد احترام ما باشد. انسانی که غیبت نمی کند را ارزشمند بدانیم. انسانی که اهل صبر و گذشت است را ترسو ندانیم بلکه به عنوان ارزش نگاه کنیم. به انسانی که حرمت مال دیگران را نگه می دارد مورد خطاب قرار ندهیم که او بی عرضه است بلکه ارزشمند بدانیم.
انسان های اخلاقی در نزد ما باید انسان های ارزشمندی باشند و بچه ها باید این را بدانند. اگر فرزند ما دو عمو دارد که یکی اخلاقیات را رعایت می کند و دیگری رعایت نمی کند بداند که در نزد ما عمویی ارزشمندتر است که اخلاقیات را رعایت می کند. البته عمویی که اخلاقیات را رعایت نمی کند را هم نباید تحقیر و کوچک بشود. بلکه تفاوت را باید بداند.
۲- والدین باید به عنوان الگوی عملی رفتارهای اخلاقی را انجام بدهند.
راستگو باشیم. صبور باشیم. اهل گذشت باشیم…
رسول اکرم (ص): المرءُ علی دین خلیله و قرینه:روش آدمی بر طبق مذهب و سیرۀ دوست صمیمی و رفیق دلبندش خواهد بود. (وسائل الشیعه، ج ۴، ص ۲۰۷)
یعنی بچه های ما با نشست و برخاست با ما، خلقیات ما را هم می پذیرند. لذا اگر ما اخلاقیات را رعایت کنیم به دنبال آن فرزندان ما هم رعایت خواهند کرد.