صفحه اصلی دوره بازکردن همه
1 از 2

۱۱.اصول تربیت رسانه‌ای در خانواده اسلامی (اصل مسئولیت پذیری)

متن

متن

دوره سواد رسانه و فضای مجازی – استاد آل‌داوود  ۱۱.اصول تربیت رسانه‌ای در خانواده اسلامی (اصل مسئولیت پذیری)  متن

پیشرفت درس

۰% تکمیل‌شده

بسم الله الرحمن الرحیم

کارشناس: استاد آل داوود

عنوان: اصول تربیت رسانه‌ای در خانواده اسلامی (اصل مسئولیت پذیری)

۱۰ اصل تربیت رسانه ای در خانواده اسلامی:

۲- اصل مسئولیت پذیری

الف) مسئولیت پذیری والدین

شما به عنوان یک والِد نمی توانید ۲۴ ساعته از اینترنت و فضای مجازی بصورت مُداوم استفاده کنید، ولی از خانواده بخواهید که بصورت محدود استفاده کنند. اصلا این موضوع اتفاق نخواهد افتاد.

شما به عنوان پدر یا مادر خانواده باید زمان استفاده از پیام رسان ها، شبکه ها و فضای مجازی را کنترل کنید. و همانطور که خودتان به آن عمل می کنید، باید از فرزند هم بخواهید که عمل کند.

باز هم در احادیث معصومین (ع) داریم که می فرمایند: با عملتان تربیت کنید. با حرف که کسی تربیت نمی شود. اینکه بخواهیم با داد و فریاد فرزند را تربیت کنیم، موفق نخواهیم شد.

این فکر اشتباه است که با داد و فریاد زدن، فرزندانمان تأثیرخواهد پذیرفت، اتفاقا برعکس است. شما به عنوان پدر و مادر زمانی که ۲۴ ساعته از اینستاگرام استفاده می کنید، نمی توانید به دختر یا پسرتان بگویید که اینستاگرام نرود!!!

شما به عنوان یک والِد مسئولیت پذیر، زمانی که می خواهید یک دستگاه مشترک را برای استفاده از اینترنت و فضای مجازی با فرزندتان استفاده کنید، بر روی آن اینستاگرام و واتساپ داشته باشید، به دنبال آن فرزند هم از آنها استفاده خواهد کرد.

به عنوان مثال شما وقتی به خودتان اجازه می دهید که از چراغ قرمز عبور کنید، فرزند در کنار شما نشسته و از شما یاد می گیرد. یعنی شما بیسوادی در حوزه اجتماع را به فرزند منتقل می کنید. این بیسوادی در حوزه رسانه به فرزند ما هم منتقل می شود.

بنابراین، قسمت اول مسئولیت پذیری، مسئولیت پذیری والدین است.

       ب) مسئولیت پذیری فرزندان:

فرزند ما هم باید آموزش ببیند که چطور از این فضا استفاده کند. با توجه به کاهش سن بزه دیدگی کودکان در فضای مجازی، ماجراهایی که اتفاق می افتد درون کشور، قتل هایی که سن آنها رو به کاهش است، روابط ناسالمی که در اینستاگرام تبلیغ می شود تا سن کاهش پیدا کند.

به فرزندمان باید یادآور بشویم که اگر از این فضا استفاده میکند، چنانچه دچار خطا بشود حتما باید پاسخگو باشد. فضا، فضای به تعبیری “بزن و در برو” نیست. یک زمانی گاهی ممکن است که از فرزند شما به دلیل رفتارهای ناصواب و ناصحیح شکایت بشود. حتی ممکن است که کار فرزند شما به دادسرا و کانون اصلاح تربیت برسد! در شرایط فعلی این هم تفاوتی ندارد که خانواده مذهبی باشد یا غیرمذهبی!

ما باید بدانیم که اصلا مسئولیت پذیری از والدین شروع می شود و به فرزندان می رسد. موضوع بسیارحیاتی است.

خودمان و فرزندمان باید در فضای رسانه مسئولیت پذیر باشیم. از این فضا باید با مسئولیت پذیری استفاده کنیم. اگر فرزند ما درون شبکه های اجتماعی رفت و آسیب دید، مقصر پدر و مادری است که اجازه داده فرزندش بی حساب و کتاب و بدون سواد رسانه ای و بدون آگاهی وارد این فضا بشود و آسیب بشود.

ما در مقابل فرزندمان و رفتارهای او مسئولیت داریم. باید بسمت تربیت رسانه ای و تربیت درست و ارتقاء سواد رسانه و سواد اجتماعی و سواد فرهنگی فرزندمان حرکت کنیم.

محتوای درس
پیمایش به بالا