صفحه اصلی دوره بازکردن همه
1 از 2

۷.دو اصل طلایی در تربیت رسانه‌ای

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد آل داوود
عنوان: دو اصل طلایی در تربیت رسانه‌ای

دو اصل طلایی در تربیت رسانه ای وجود دارد که اگر این دو اصل را رعایت کنیم می تواند به ما بسیار کمک کند تا از یک مخاطب منفعل به یک مخاطب فعال تبدیل بشویم.
۱- محدود مصرف کردن: محدود به میزان مورد نیاز
۲- مشروط مصرف کردن: مشروط به سالم بودن
مثال: در رژیم مواد غذایی زمانی که تصمیم به گرفتن رژیم می کنیم به چند دلیل است: شاید بیمار شده باشیم، شاید چربی خون گرفته باشیم یا قند خون گرفته باشیم و اضافه وزن گرفته باشیم که می تواند برای ادامه زندگی و آرامش و سبک زندگی مان خطرناک باشد.
می گوییم که می خواهیم مصرف خودمان را در حوزه غذا محدود بکنیم، به میزان مورد نیاز
و چرا دچار قند خون و فشار خون شدیم؟ چون درست مصرف نکردیم! بنابراین این هم می شود شرط سالم بودن.
همین فرمول را در فضای مجازی و رسانه هم به کارگیری می کنیم. با دو شرط:
۱- مشروط به سالم بودن و ۲- محدود به میزان مورد نیاز
اگر از شبکه های اجتماعی و فضای مجازی و اینترنت استفاده کنیم هم اعتیاد اینترنتی نمی گیریم، هم به زندگی می رسیم و هم طبق روایات بسیاری از معصومین (ع) که فرمودند: زمانتان را در طول روز به سه قسم تقسیم کنید: قسمتی برای کار و تلاش، قسمتی برای استراحت و قسمتی هم برای لذت های حلال
که ما برای توجه به این حدیث معصوم (ع) هم که شده باید این دو شرط را رعایت کنیم.
ما در این اسلام خیلی مترقی به رسانه نگاه می کنیم. ۱۴۰۰ سال قبل خداوند متعال در قرآن کریم در خصوص پیام و خبر به ما مسائلی را گوشزد کردند.
فرمودند: اگر فاسقی برای شما خبری را آورد، قبول نکنید. چرا که اگر قبول کنید ممکن است که به یک عده ای آسیب بزنید و یا بعدها از پشیمان شدگان باشید. و مجبور به توبه بشوید.
پس، چرا ما باید در یک محیط آلوده و ناسالمی قرار بگیریم که روح و روان و جسم ما را مورد آسیب قرار بدهد و این فضا آن شرط سالم بودن را نداشته باشد. مانند خیلی از پیام رسان ها (تلگرام و واتساپ) و شبکه های اجتماعی (اینستاگرام و لایکی)
این روزها خودمان این را می بینیم که این پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی که متأسفانه به دلیل فقر سواد و تربیت رسانه ای فراگیر هم شدند، شرط سالم بودن را ندارند.
خصوصیت فضای مجازی، بی زمانی و بی مکانی است. فقدان کنترل زمان در این فضا کاملا مشهود است. و اینکه شما اگر نتوانید زمانتان را در وقتیکه آنلاین هستید، کنترل کنید این نقطه اول آسیب های شما خواهد بود.
۱- زمانتان را از دست دادید. یعنی: وقتی که داشتید را اسراف کردید.
۲- ممکن است به اعتیاد اینترنتی دچار بشوید.
۳- زمانی که در حال پرسه زنی های بیجا در فضای مجازی هستید، به خیلی از کارهای مهم در زندگی نمی رسید. و از برنامه هایی که دارید همیشه عقب هستید.
۴- افزایش هزینه، یعنی: مدام باید پهنای باند (بسته اینترنت و …) خریداری کنید. مخصوصا الآن که قرنطینه های کووید ۱۹ در دنیا وجود دارد.
اگر واقعا زمانی که داریم را در فضای رسانه مدیریت نکنیم، می تواند به شما آسیب های جدی برساند.

محتوای درس
پیمایش به بالا