صفحه اصلی دوره بازکردن همه
1 از 3

۱۳-روش‌های تربیت رسانه‌ای – مصرف رسانه‌ای مشارکتی

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد شاه آبادی
عنوان: روش‌های تربیت رسانه‌ای – مصرف رسانه‌ای مشارکتی

خیلی وقت ها برای ما اتفاق افتاده است که می خواهیم برای فرزندمان برنامه ریزی کنیم که در موضوعات رسانه ای یک مشکلی حل بشود.
مثلا: فرد یک بازی دارد که باید دو گوی رنگی را به هم برساند تا به مرحله بعدی برسد، به قدری بازی می کند و غرق در این می شود که وقتی پشت فرمان می نشیند و در خیابان رانندگی می کند گوی ها را تصور می کند. این بخاطر این است که چشم درگیر شده است. ذهن درگیر شده است. یا فردی می گفت که من در نماز اینطور هستم.
خب، انسان کوچک و بزرگ هم ندارد، وقتی درگیر بشود اتفاق های عجیب و غریب رخ می دهد.
ما می خواهیم این مشکل را حل کنیم؟
فرزند ۵ ساله ما درگیر بازی است چطور او را نجات دهیم؟ باید یک بازی خوب دیگری را جایگزین کنیم.
جایگزین کردن چطور باید باشد؟ نه فقط جایگزین کردن بلکه هر روش تربیتی دیگری که می خواهید استفاده کنید، یکی از کارهای خوبش این است که خود شما هم مشارکت کنید. یعنی شما اگر می خواهید رفتارهایی داشته باشید و رفتارهایی از فرزندتان را تغییر بدهید با مشارکت خودتان باشد.
نه اینکه مثلا فرزند غرق در فضای مجازی است و ما برویم یک بازی فکری بخریم و به او بدهیم و بگوییم بازی کن! مشخص است که جواب نمی دهد.
اما شما بازی فکری را خریدید و گفتید که بیا با هم بازی کنیم و بدانید که بیشتر اوقات بچه ها دوست دارند که با پدر و مادرشان بازی کنند. وقتی شما مشارکت کنید برای فرزند جذاب می شود. کلا رفتارهای مشارکتی مخصوصا در سنین کودکی حتی ۱۲ سال به پایین، اینطوری هستند.
یا در مثال دیگری فرزند ۱۰ ساله ما می خواهد فیلم ببیند. می آید و می گوید یک فیلم امریکایی آمده است. سریع به او می گوییم نه، نگاه نکن خطرناک است. این ها بی ادب هستند و … خب فرزند هم می گوید: ای بابا عجب گیری کردیم هرکاری می خواهیم بکنیم گیر می دهند. البته اگر یک موضوعی خطرناک است خب باید چاره کرد و چاره اش این است که شما بروید و فیلم سانسورشده اش را پیدا کنید و این همان جایگزین کردن است.
اما اگر آمدیم و به جای اینکه بگوییم برو فیلم ببین گفتیم بیا با هم برویم و نگاه کنیم بحث دیگری است.
رفتار مشارکتی داشتن ما و فرزند و ما و همسر می تواند بسیاری از مسائل را حل کند.
شما دوست دارید که کانال جوک بخوانید همسر شما نگاه می کند و می بینید که شما سرتان در گوشی است و دائم در حال خندیدن هستید. خب شاکی می شود. ولی بنشینیم و به خانم بگوییم بیا با هم بخوانیم. بلند هم بخوانیم که فرزند هم بشنود. خب این جا خودمان هم حواسمان را جمع می کنیم که هرچیزی نخوانیم. و هر جایی نرویم.
بعضی از پدر و مادرها فکر می کنند که مصون هستند و فقط بچه ها مشکل دارند. خیر خودمان هم باید حواسمان را جمع کنیم اتفاقا همین باعث می شود که رفتارهایمان را مدیریت کنیم.
بنابراین رفتار مشارکتی در مصرف رسانه ای بسیار راهکار شیرین و موثری است.

محتوای درس
پیمایش به بالا