صفحه اصلی دوره بازکردن همه
1 از 3

۳۳-روش‌های تربیت تربیت رسانه‌ای – بر مبنای بینش، گرایش و رفتار انسان

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد شاه آبادی
عنوان: روش‌های تربیت تربیت رسانه‌ای – بر مبنای بینش، گرایش و رفتار انسان

در مورد راهکار تربیتی مخصوصا در مواجهه با رسانه روی یک سری راهکارهای بینشی و فکری بیشتر صحبت کنیم. مثلا پورنوگرافی، اعتیاد رسانه ای، درگیر شدن با شایعه پراکنی و دروغ چه کار باید کرد؟
بعضی از خانواده ها هستند که می گویند با فرزند صحبت می کنیم. می گوییم که این ها دروغ می گویند و اذیت می کنند. این ها خوب است ولی آنقدر که باید فایده ای ندارد. چون که شما فقط در مورد آگاهی ها صحبت می کنید، نوجوان و کودک شما نسبت به آن ارتباط نمی گیرد. اما حواسمان باشد که این آگاهی ها لازم است اما زور آن کم است. در ذهنتان این باشد و یک وقت حذف نکنید. آگاهی ها را به زیبایی و بیان خوب انتقال بدهید اما بدانید که زور این قسمت کم است.
یک سری راهکارها هستند که سریع با رفتار مواجه می شوند. سریع به میدان رفتار داخل می شوند. فرزند درگیر پورنوگرافی شده است و والدین گوشی موبایل را از او می گیرند. یا اگر فرزند درگیر سلبریتی شده است تنبیه کنید. تشویق و تنبیه و رفتارهای بسیار سریع اتفاقا خیلی خوب و سریع پاسخ می دهند. یعنی عملیاتی و برعکس قبلی که شما در مورد بَدی صحبت می کردید ولی فرزند سراغ گناه می رفت ولی در اینجا شما خیلی حرف نمی زنید بلکه سریع تنبیه می کنید. اگر این کار را کردی، فلان کار را می کنیم.
یک وقت هایی خوب است. اما این بازدهی سریع بسیار موقت و با خطر است. مگر اینکه آن مواجهه بینشی را در کنارش داشته باشید. شما الآن او را تنبیه و تشویق کردید و گوشی را گرفتید ولی آیا او رفیقی ندارد که از او گوشی بگیرد؟! به این ها باید توجه کنیم.
بینش ضعیف بود ولی لازم بود. رفتار قدرت سریع و منقطعی داشت. اما یک بُعد سومی هست که اگر اضافه بشود همه مسائل حل می شود. آن بُعد سوم، بُعد قلبی، محبتی و عاطفی است. اگر توانستید کاری کنید از این کار بَدش بیاید خودش انجام نمی دهد. اگر توانستید که از یک کار دیگر لذت ببرد آن کار را انجام می دهد.
شما می خواهید فرزند پورنوگرافی را نبیند و پیگیری نکند، کاری کنید که احساس کند کثافت کاری می کند و با خود بگوید این چه لجنی بود که من دیدم! اگر این کار را کردید دیگر خیالتان راحت است. یا به سمت آن نمی رود و یا اگر رفت به قدری سریع بر می گردد و توبه می کند که دیگر نیاز به نگرانی نیست. اما اگر بُعد قلبی را نداشتید و دائم دنبال صحبت کردن و تنبیه کردن بودید که البته خیلی از خانواده ها روی این دو رفتار پافشاری می کنند، یک خورشیدی مثل بُعد قلبی و عاطفی را نمی بینند؛ مشکل حل نمی شود.
ما با این مُدل تربیتی که اگر حواسمان باشد هر موضوعی که به ما بدهند می توانیم حل کنیم. لازم نیست که دائم کلاس برویم.

محتوای درس
پیمایش به بالا