صفحه اصلی دوره بازکردن همه
1 از 3

۴-تفاوت تربیت رسانه ای و سواد رسانه ای

متن

بسم الله الرحمن الرحیم

کارشناس: استاد شاه آبادی

عنوان: تفاوت تربیت رسانه ای و سواد رسانه ای

سواد رسانه ای علم خیلی خوبی است و الآن در همه جای جهان در حال آموزش است. اما حواسمان باشد که سواد رسانه ای فقط یک علم کاملا مشخص در همه کشورها نیست.

اولا بدانیم که ایرانی نیست و از کشورهای خارجی شروع شد و علتش این بود که رسانه ها داشتند غوفا می کردند.

  • یک سری کشورها سواد رسانه ای را برای این گرفتند که رسانه را قدرتمند کنند. مردم بیشتر با رسانه ارتباط بگیرند و بیشتر درگیر بشوند.
  • یک سری کشورها بیشتر نگران بودند و از ترس گمراه شدن مردم دنبال سواد رسانه ای رفتند تا بتوانند مقابله کنند. در ایران هم اینگونه بوده است.

اما یک ایراد بزرگ دارد که خانواده ها باید حواسشان باشد:

مثلا اگر یک جا تبلیغی دیدند که کلاس سواد رسانه برقرار است سریع نگویند که فرزندمان را بفرستیم کلاس تا خیالمان راحت بشود، خیر باید بدانیم که سواد رسانه ای خیلی قدرتمند نیست. دلیل این که قدرتمند نیست هم این است که خیلی به آموزش ها می پردازد. وقتی شما بیایید و روی یک موضوعی دائم توصیه و امر و نهی کنید نتیجه عکس می دهد. برای مثال شما به فرزند دائم بدی هایش را بگویید و از او بخواهید که دو ساعت بیشتر در فضای مجازی نباشد! خب فرزند می گوید که چرا؟ برای چی؟ توضیحی هم نخواهیم داشت.

اما همین را اگر آمدیم و توضیح دادیم که نوجوانم، پسر گلم، اگر شما بیش از دو ساعت درگیر رسانه و فضای مجازی باشی، گردن درد می گیری، چشمانت ضعیف می شود. حواست پرت می شودو… و او هم با خودش می گوید: آره درست است. ولی فردا می آید و همان کار را دوباره تکرار می کند…

سیگاری ها را در نظر بگیرید. به فردی که سیگار می کشد بگویید آیا می دانی سیگار چه ضررهایی دارد؟ خود او شروع می کند و فهرستی بلند پایه از ضررهای دخانیات بیان می کند. از او می پرسیم که پس چرا مصرف می کنی؟ می گوید: دوست دارم….

اینجا ضرورت یک علم جدید و ویژه احساس می شود به نام تربیت رسانه ای، تربیت رسانه ای همانی است که اتفاقا بر روی همان دوست داشتن و آن مورد درونی کار می کند. آن جایی که من حس بکنم مصرف بکنم یا نکنم؟ و می گویم: خودم نمی خواهم!

چرا خیلی از ما اهل سیگار نیستیم؟ چون سلامتی را خیلی دوست داریم و بهای زیادی به آن لذت زودگذر نمی دهیم. بنابراین سیگار نمی کشیم.

چرا ما مسلمانان و شیعیان الکل و مشروب مصرف نمی کنیم؟ می دانیم که اگر الکل و مشروب بخوریم مشکلاتی دارد و لذت های حداقلی دارد. ولی می گوییم که نمی خواهیم عقلمان را از دست بدهیم.

این جنس نگاه تربیتی است. ما در موضوعات خانواده و فضای نیازمند مباحث تربیتی هستیم تا سواد رسانه ای! و آن جایی که بیان شد نگاه بدبینانه و خوش بینانه باید کنار برود و سواد رسانه ای تأکید روی نگاه واقع بینانه دارد اینجایش خوب است که چگونه می خواهید به نگاه واقع بینانه برسید؟ با تربیت رسانه ای…

محتوای درس
اسکرول به بالا